15. februar 2017.

 
 
Josipa Lisac
Sava Centar Beograd
14.02.2017.

 
  Eto, došao je i taj dan. Dan zaljubljenih, Sv. Valentin, Sv. Trifun, ali bogme i rodjendan najoriginalnije osobe Ex-YU roka, kao i današnje hrvatske glazbene scene.

Josipa Lisac je već svojim prvim nastupima 1967. godine pokazala da je veliki talent, što je potvrdila i nastupom sa grupom O'Hare iste te godine u Domu omladine Beograda. Kasnije njena solistička karijera je išla poprilično vrtoglavo. Česti nastupi na muzičkim festivalima i izuzetno kvalitetne kompozicije učinili su je femme fatale tadašnje scene. Uz Dadu Topića, vodju tadašnje grupe Time, činila je nešto posebno, novo i poprilično šokantno za tadašnje vreme.



1971. godine upoznaje Karla Metikoša koji joj postaje životni partner ali i najvažniji muzički saradnik. Njihov prvi i najveći zajednički uspeh, bio je album "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine. Metikoš je napisao muziku, Ivica Krajač tekstove a na albumu su učestvovali najpoznatiji muzičari tadašnje hrvatske muzičke scene. Kasnije je došla i rock opera "Gubec Beg" (izvedena u Beogradu 1975. godine u hali 12 Beogradskog sajma), albumi "Made in USA", "Hir, Hir, Hir", "Lisica" i mnogi drugi.



1991. neočekivano umire Karlo Metikoš, a počinju i ratni dogadjaji u bivšoj Jugoslaviji. Josipa postaje nedostupna ovdašnjoj publici. Prošlo je dosta vremena, tačnije do 7. juna 2006. godine kada je ponovo nastupila u Velikoj dvorani Sava Centra. Od tada redovno skoro svake godine, održava jedan koncert godišnje u SC-u. Poslednjih nekoliko godina, kao termin njenog nastupa ustalio se 14. februar - dan njenog rodjendana i dan zaljubljenih! Ove godine Josipa proslavlja 67-mi rodjendan i 50 godina uspešne karijere.



Velika sala Sava Centra bila je dupkom puna, čak su i sva pomoćna sedišta bila zauzeta. Verna publika je nestrpljivo čekala početak njenog nastupa. On je počeo pomalo čudno šaputanjima i razgovorom Josipe i pratećih muzičara o počecima njene karijere. Posle ove priče krenula je prva, do sada ne objavljivana kompozicija, "Moja magija", uz koju su se Josipa i njen petočlani bend zagrevali za dalji nastup. Publika još nije ni shvatila šta se dešava a krenula je jedna od njenih najpoznatijih pesama "Boginja", a zatim je Josipa izvela jednu od najvoljenijih kompozicija, "O Jednoj Mladosti". Emocije su izbile na površinu, kako kod publike tako i kod same Josipe.



Aranžmani pesama tokom čitavog nastupa su bili u džez maniru, što je omogućilo Josipi da pokaže svoje zavidne glasovne mogućnosti, ali i da se prateći bend pokaže u najboljem svetlu. Veći deo publike je navikao na takva “iznenadjenja“ a neki bi više voleli da čuju te kompozicije u originalnim aranžmanima. U svakom slučaju koncert je nastavljen nostalgičnom "I dok razmišljam o nama", kao i vrlo energičnom i elegantno izdedenom "1000 razloga" i setnom "Živim po svome".



Karakteristike Josipinih nastupa su i komunikacija sa publikom, neka vrsta intimne ispovesti, a toga je bilo poprilično i ove večeri. Upitanost nad sopstvenim životom, karijerom, smislom postojanja, kao i pomalo pikantne ispovesti publici, Josipa je izuzetno šarmantno i decentno isporučila. Od nje se nije ni očekivalo ništa manje. Jedina iznenadjujuća stvar za mene bio je dugački solo na bubnjevima (predug), kao uvod u pesmu "Bolujem". Posle te izuzetno dinamične pesme, Josipa je izvela neke od svojih najpoznatijih kompozicija ("Gdje Dunav ljubi nebo", "Hazarder", "Život je most", "Hir, hir, hir", "Danas sam luda"). Medju njima našla je mesto i pesma novijeg datuma, od pre dve godine "Tu".



Povodom nje Josipa je povela dijalog sa trubačem Grahom, o nezastupljenosti muzike njene generacije u sadašnjim medijima. Požalila se da se u današnje vreme teško realizuju novi albumi. Dobila je odgovor da je razlog tome muzička hiper produkcija, prevelika dostupnost muzike u mp3 formatu i download-a. Grah se našalio i rekao da je danas lakše snimiti CD nego dobiti CT mozga! Publika je na to reagovala smehom. Pri kraju koncerta Josipa je izvela maestralnu numeru "Magla" u desetominutnom izvodjenju. To je ujedno bio i kraj nastupa.



Na oduševljenje publike, muzičari su se vratili i na bis izveli kompoziciju "Ispočetka". Dugotrajnim aplauzom i buketima cveća publika se pozdravila sa muzičkom divom i njenim muzičarima. Moram priznati da je Josipa Lisac i ovaj put oduševila prepunu salu Sava Centra svojom muzikom, pojavom i pozitivnom energijom koju je nesebično davala tokom dvočasovnog nastupa.

tekst - slobodan vlaketić
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Disciplin A Kitschme
Bašta SKC-a, Beograd
28.05.2016.




My Buddy Moose + NLV
Klub Elektropionir, Beograd
04.06.2016.




Partibrejkers
Stadion Tašmajdan
18.06.2016.




Simply Red
Belgrade Calling Festival
Stadion Tašmajdan, Beograd
23.06.2016.





Neil Young +
Promise of the Real

Burg Clam, Austrija
23.07.2016.




Cat Power
Dom omladine Beograda
11 .09.2016.




Dr. Project Point Blank
Dom omladine Beograda
04.10.2016.




32. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine / Sava Centar
Beograd




John Zorn
20th Jazz Fest Sarajevo 2016.
04.11.2016.




Ian Gillan
Sava centar
07.11.2016.




Električni orgazam
Dom omladine Beograda
23.12.2016.




The Doors Alive
Dom omladine Beograda
11.02.2017.